sâmbătă, 22 octombrie 2016

Rubrica Alumni: Dumitru Uzun.



Anii de studii:
2006-2010 – Superioare, Ciclul I: Universitatea de Stat din Tiraspol, Facultatea Fizică și Matematică, Specialitatea Matematică și Informatică.
2010-2012 – Superioare, Ciclul II: Universitatea de Stat din Tiraspol, Facultatea Fizică și Matematică, Specialitatea Matematică.


În anul doi de facultate am fost angajat în calitate de inginer-programator de către o companie italiană, care a deschis o S.R.L. fiică la Chișinău - BrainBee Engineering Group. Nimeni nu mi-a cerut diploma, ci ne-au pus în fața candidaților teste pentru verificarea cunoștințelor teoretice și practice. Acolo pentru prima oară am auzit noțiunea ”reverse-engineering” – cu ce urma să ne ocupăm în cadrul companiei, pe lângă scrierea de soft. Cunoștințele matematice mi-au permis cu ușurință să înțeleg esența lucrului și după o stagiere de două săptămâni în Italia (la sediul central al companiei) și un proiect de probă, am început să lucrez la proiecte comerciale. Am insistat să lucrez doar jumate de zi, pentru ca cealaltă jumate să fiu la ore. Conducerea a acceptat și respectiv primeam jumate de salariu. Însă cantitatea de lucru pe care o efectuam nu era mai mică decât a colegilor mei, care lucrau ziua întreagă. Secretul eficienței lucrului meu era (și este) aplicarea matematicii în toate procesele lucrului unde era cu putință și automatizarea sarcinilor. La universitate aflam un procedeu sau o metodă nouă, iar la serviciu o aplicam. Peste jumătate de an conducerea companiei a decis să-mi dubleze salariul, pentru că rezultatele mele nu erau mai rele decât ale colegilor mei și mi-au permis un grafic de lucru mai lejer, ca sa reușesc cu studiile. Dar peste încă nouă luni am decis totuși să părăsesc compania ca să am mai mult timp pentru studiu.
La finele ciclului I al studiilor mele universitare am decis iar să mă angajez în câmpul muncii, de data aceasta în alt domeniu - programarea web. Știam doar HTML, superficial CSS, puțin Flash și văzusem niște exemple de JavaScript în mai multe site-uri, dar singur nu încercasem vreodată să programez JS. Dar am descoperit multe asemănări între limbajul C și JS, apoi PHP, așa că repede am deprins noile (pentru mine) tehnologii. La început lucram de acasa la o rețea de magazine online din Moscova, însă peste câteva luni proprietarul magazinelor a decis să mai angajăm doi programatori și am fondat o S.R.L. iCasa – reprezentanță juridică a companiei din Moscova – menită să presteze toate serviciile de dezvoltare și întreținere a infrastructurii informaționale de care avea nevoie. Eu am fost Administratorul companiei iCasa și coordonam toate activitățile de proiectare și implementare a soluțiilor tehnice pentru necesitățile companiei din Moscova.
Recent am părăsit compania iCasa ca să-mi dedic timpul unui proiect interesant care implică  atât cunoștințe matematice, cât și cunoașterea ultimelor tehnologii și soluții de securitate a informației - un Password Manager (sau Manager de Parole), cu stocarea informației encriptate în nor (cloud). Împreună cu un prieten din SUA - Wasim Mahdjoub - lucrăm intens la realizarea acestui proiect în care ne punem mari speranțe. Suntem în pragul lansării. Împreună am fondat compania Limitlesslane, LLC California, USA, am creat softul necesar server-side și client-side și un model de securitate imposibil de spars (cel puțin așa credem noi), în inima căruia stă algoritmul de criptare AES-256.
Realizările mele și evoluția rapidă în domeniul informaticii se datorează în primul rând matematicii și profesorilor UST care știu să-i admire frumusețea și cu bucurie sădesc și împărtășesc acest sentiment discipolilor săi.
Pe parcursul a cinci ani mi-a făcut plăcere să fiu parte a familiei UST. Am avut bucuria să cunosc și să învăț multe lucruri frumoase de la oameni iluștri cu o gândire profundă și cu o experiență de viață bogată, gata oricând să te asculte și să te îndrume, dornici de noi provocări ale nedescoperitului și cu speranțe mari asupra tinerelor generații.
E greu de estimat tezaurul pe care l-am acumulat în acești cinci ani, pentru ce sunt recunoscător tuturor profesorilor și profesoarelor lecțiile cărora au rămas cu mine pentru totdeauna.

Cu recunoștință și respect, Dumitru Uzun, absolvent UST.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.